Geschiedenis

Air Malta: een korte geschiedenis 

Op 1 april 1974 begon Air Malta met het verzorgen van lijndiensten naar Londen, Birmingham, Manchester, Rome, Frankfurt, Parijs en Tripoli. 

Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een Europese regionale luchtvaartmaatschappij die jaarlijks door honderdduizenden passagiers wordt gekozen. We vliegen met een moderne vloot vliegtuigen tussen de Maltese eilanden en vele belangrijke bestemmingen in Europa, Noord Afrika en het oostelijke Middellandse Zeegbied. 


De jaren '70
 • Air Malta werd opgericht naar aanleiding van een resolutie van het Maltese parlement op 21 maart 1973 en werd geregistreerd als vennootschap met beperkte aansprakelijkheid op 30 maart 1973. 
 • De premier van Malta verleent het bedrijf een Air Service Licence die tien jaar geldig zal zijn vanaf 1 april 1973. 
 • Air Malta begint haar vluchten met twee geleasde Boeing 720Bs van Pakistan International Airlines (PIA) met lijndiensten naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Libië. 
De jaren '80 
 • Het bedrijf tekent een overeenkomst met de Boeing Commercial Airplane Group voor de aankoop van drie B737-200 Advanced Aircraft. De levering valt samen met de tiende verjaardag van de maatschappij.
 • Binnen zes maanden na aankoop vestigt Air Malta een wereldrecord vanwege de hoogste bezettingsgraad van dit type vliegtuig, namelijk 14,9 uur per dag in september 1983.  
 • Air Malta gaat verder met de consolidatie van haar vloot vliegtuigen door middel van verschillende strategische overeenkomsten die voortvloeien uit haar missie: het uitvoeren van luchtvaartdiensten die zowel ten goede komen van de Maltese economie als de bevolking, 

De jaren '90 

 • Paus Johannes Paulus II vliegt in mei 1990 met Air Malta voor een historisch officieel bezoek aan het land. 
 • Air Malta verhoogt de frequentie van het aantal vluchten naar bestemmingen als Catania, Palermo en Tunis . 
 • In het voorjaar van 1994 least Air Malta een bredere Airbus A310 voor gebruik op de drukkere routes naar onder andere Duitsland en Londen en de lange afstandsvlucht naar Dubai. Dankzij deze investering kan de maatschappij tevens haar cargo capaciteit verhogen, wat van onschatbare waarde voor de Maltese industrie blijkt te zijn. 
 • Air Malta wordt actief betrokken bij de planning van de nieuwe luchthaven terminal op Malta International Airport, die officieel ingehuldigd wordt op 8 februari 1992. 
 • De maatschappij beslist om het strategische belang van het cargovervoer te verhogen met het oog op het realiseren van een hogere omzet. 
 • CargoSystems wordt opgezet voor het afhandelen van opslagplaatsen, marketing, koeriersdiensten, en uiteindelijk de organisatie van een volledige vrachtoperatie.
 • Van het midden tot eind jaren '90 probeert de maatschappij om haar business activiteiten uit te breiden. Het bedrijf zet dochterondernemingen en afdelingen in gerelateerde bedrijven op om onder andere package holidays, reisverzekeringen en passagiersafhandeling aan te kunnen bieden. 
 • Air Malta wordt bekroond met het JAR-145 Approval Certificate op 13 november 1997 door de Franse directeur-generaal van de Burgerluchtvaart namens de European Joint Aviation Authorities. Deze goedkeuring is een bewijs van de internationaal erkende normen op het gebied van onderhoud bij Air Malta. 

Van 2000 tot 2009

 • In januari 2003 begint Lufthansa Technik Malta - een nieuwe joint venture opgezet door Air Malta en Lufthansa Technik AG - met het uitvoeren van technische C-Check controles op alle Boeing 737 en Airbus A320 passagiersvliegtuigen voor Lufthansa German Airlines, Air Malta en andere maatschappijen.
 • Voor het eerst vliegt een in Malta geregistreerde Airbus A319 mee in de vloot. De eerste vlucht van het toestel met 168 stoelen, genaamd 'Valletta' is naar Manchester. Een tweede Airbus A319, 'Mdina' genaamd, sluit zich aan bij Air Malta's vloot op 4 februari 2004.
 • Air Malta profiteert van Malta's toetreding tot de Europese Unie door middel van intra-Europese vluchten tussen Catania en Londen Gatwick. De luchtvaartmaatschappij zet bases op in het Verenigd Koninkrijk en begint een charter vlucht programma van het Verenigd Koninkrijk naar verschillende vakantiebestemmingen in Europa.
 • De ISO 9001-2000 certificering wordt toegekend aan het bedrijf door Moody International Certification Ltd voor haar grondafhandelingsdiensten. 

Van 2010 tot nu 

 • De maatschappij komt onder druk te staan vanwege haar opbrengsten en business model.
 • In 2010 vraagt de Maltese regering aan de Europese Commissie om een lening van € 52 miljoen te autoriseren, in lijn met de Europese regels voor staatssteun. De Commissie stemt in met de tijdelijke maatregel. 
 • De raad van bestuur en het management van Air Malta werken nauw samen met de autoriteiten om een duurzaam herstructureringsplan op te stellen wat gericht is op het omkeren van de financiële situatie. Het plan wordt voorgelegd aan de Europese Commissie die het na grondig onderzoek goedkeurt. 
 • De luchtvaartmaatschappij begint aan de uitvoering van het herstructureringsplan onder leiding van Chief Executive, Peter Davies, wat als doel heeft om de maatschappij binnen vier jaar weer rendabel te maken.  
 • Halverwege 2012 onthult Air Malta haar nieuwe merkpositionering, een nieuw uiterlijk voor de vloot en nieuwe logo's voor zowel de luchtvaartmaatschappij als haar dochterondernemingen. Deze nieuwe positionering heeft als doel om de Maltese eilanden internationaal te promoten en Air Malta's rol als 'de' airline van de Maltese eilanden te versterken. 
 • In december 2012 verhuist het personeel naar het Skyparks Business Centre op Malta International Airport. De moderne, open indeling van de kantoren ondersteunt de verbeterde communicatie tussen medewerkers en verschillende afdelingen. Dit geeft duidelijk het belang van de nog lopende culturele transformatie van de luchtvaartmaatschappij weer.
 • Het bedrijf zet haar werk om processen te verbeteren alsmede het leveren van een uitmuntende service op alle vlakken voort.  

laatste update: januari 2013
Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!