de megalitische tempels van Malta dateren uit drie verschillende tijdsperiodes van 5000 v.Chr. tot 700 v.Chr…

Hal Saflieni Hypogeum

Er wordt vaak de spot gedreven met Britten die zonder zonnebrandcrème door de middagzon lopen, en na mijn nare ervaring met de zon in Gozo zou je zeggen dat ik mijn lesje heb geleerd… Maar goed, ik blijf een Brit en ja, ik was de hele dag in de zon en nee, ik heb geen zonnebrand opgedaan. Dus ja, wederom had mijn vrouw het een en ander op te merken toen ik thuis kwam. Achteraf is altijd makkelijk praten…

Los van deze grap, de reden waarom ik nu zo moet lijden, is vanwege mijn voorliefde voor de oudheid. Er zijn weinig dingen in het leven die mij zo enthousiast maken als de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld te bezoeken. In vergelijking met de Egyptische piramides of Stonehenge in Engeland, weten niet veel mensen van het bestaan van deze oude tempels. En het fraaie is, dat de Maltese tempels ouder zijn dan al deze bouwwerken. De megalitische tempels in Malta werden gebouwd gedurende drie verschillende periodes van 5000 v.Chr. tot 700 v.Chr..

Ons eerste bezoek, vroeg in de ochtend, was aan de Tarxien Temples. Tarxien was de eerste tempel die door opgravingen werd blootgelegd, met enkele ongelofelijke artefacten uit 3000 jaar voor onze jaartelling. Er zijn stenen afgoden, huisdieren uitgehouwen in steen, altaren en schermen versierd met spiraalvormige ontwerpen en vergelijkbare patronen.

Kort daarna bezochten we de volgende afgraving, die wordt beschouwd als een unieke archeologische vondst en staat bekend als Hal Saflieni Hypogeum. Dit oude monument ligt 12 meter onder de grond en bestaat uit een netwerk van gangen, kamers en grotten uitgehouwen in drie verdiepingen met veel overeenkomsten met het interieur van de megalithische tempel die we eerder die ochtend zagen.

Eenmaal terug boven grond gingen we naar Ghar Dalam. De Ghar Dalam grot is waar het vroegste bewijs van menselijke bewoning op Malta is te vinden (ongeveer 7400 jaar geleden!). Deze enorme grot is ongeveer 144 meter diep, maar we mochten alleen de eerste 50 meter afdalen. De onderste lagen van meer dan 500.000 jaar oud bevatten de fossiele beenderen van dwergolifanten, nijlpaarden, micro-zoogdieren en vogels.

Volgende stop waren de unieke Hagar Qim en Mnajdra tempels. Hagar Qim heeft de grootste en zwaarste megalieten van alle tempels op de Maltese eilanden. Sommige platen wegen maar liefst 20.000 kilo. De Mnajdra tempel ligt verscholen in een hol in de rotsen, met uitzicht op het kleine eiland Fifla. Deze afgraving is waarschijnlijk de meest karakteristieke van alle Maltese tempels.
Tijdens de Equinox, hetzij op 20 maart of 22 september, schijnt de zon recht door de belangrijkste deuropening van de tempel en licht de hoofdas op. Ik heb de datum voor september in ieder geval alvast in mijn agenda opgeschreven. Ik kom hier terug… met of zonder mijn vrouw!

Autheur: Adam Claffey