Snorkellen in Malta – Net onder het wateroppervlak verandert de omgeving zichzelf in een enerverende ervaring met vele verschillende plant- en vissoorten die het onderwaterleven iets magisch geven.

Snorkellen in Malta

Een tijdje terug was ik op een boot bij Comino. Sinds die dag blijf ik mijn vrienden aan het hoofd zeuren om weer terug te gaan. Gelukkig zijn ze overstag gegaan en vandaag trekken we er weer op uit met een gehuurde boot!

Deze keer zijn we van plan om niet alleen maar rond te hangen om Comino, maar om ook enkele speciale locaties om te zwemmen en snorkellen in Malta, Gozo en Comino te ontdekken. Als ik echt eerlijk moet zijn wil ik gaan duiken, maar ik heb het nog nooit gedaan. Adam Claffey, mijn vriend en medeblogger op deze website, heeft me al vaak aangeboden om mee te komen naar zijn duikschool, maar tot die dag zal ik het moeten doen met alleen mijn snorkel en duikbril.

Adam drijft altijd de spot met mij, omdat snorkellen volgens hem niet in de buurt komt van diepzeeduiken. Maar wat de kustlijn van Malta, Comino en Gozo betreft is er volop te doen in de onderwaterwereld. Ik ben mij er terdege van bewust dat ik mijn adem niet lang genoeg in kan houden om af te dalen naar de schipwrakken op de bodem van de zee rondom Malta, zoals de Bristol Blenheim bomberThe Um El Faroud of The P29 Minesweeper Patrol Boat, maar schipwrakken zijn niet het enige dat te zien is in de Maltese wateren.

Net onder het wateroppervlak verandert de omgeving zichzelf in een enerverende ervaring met vele verschillende plant- en vissoorten die het onderwaterleven iets magisch geven. Hieronder enkele bijzondere plekken die ik heb gevonden. Dit zijn ze bijlange na niet allemaal, maar het zoeken naar nieuwe plekken is al leuk genoeg.

De Crystal Lagoon

De eerste op mijn lijstje is de Crystal Lagoon. Ik kan het niet geloven dat ik de hele dag in Comino ben geweest, zonder hier te gaan zwemmen. Dat gezegd hebbende, ik was het gros van de dag in de bekendere Blue Lagoon en daar heb ik allerminst spijt van. Het geeft me gewoon nog een reden om voor een uurtje of twee terug te keren. Als de naam doet vermoeden, is de Crystal Lagoon een ondiepe baai met kristalhelder water. Het uitzicht om de baai is mooier dan ik op menig ansichtkaart heb gezien en ik kan niet wachten om het witte zand en de kleurrijke vissen te gaan verkennen.

Cirkewwa

Cirkewwa staat bekend om de vele mooie snorkelplekken. De ondiepere gedeelten zijn een thuis voor vele verschillende vissoorten, zoals papegaaivis, braam en kleurrijke lipvis. Met een beetje geluk tref je hier een octopus, murenen of zelfs een schorpioenvis aan.Coral Garden 

Volgende op mijn lijstje is Coral Garden. Ik weet dat er geen echt koraal is in het Middellandse Zeegebied, maar Coral Garden verleent zijn naam aan de grote variëteit aan onderwaterplanten die hier te vinden zijn. Er staat hier vaak een noordelijke wind en het gebied kan daarom alleen goed bereikt worden op rustige dagen. Maar als het weer kalm is, treft men hier een grote variëteit aan vissen aan.

 

Tuna Park

Tune Park is zonder twijfel een van de meest interessantste en unieke plekken om te snorkelen in de Middellandse Zee. Het park is niets meer dan een groot net met daarin honderden blauwvintonijnen. De echte pret begint als je omringd wordt door deze honderden vissen. Een echt onvergetelijke ervaring!

*

*Afbeelding van TJ Falzon, Duiker in Malta  

Terwijl ik dit schrijf zie ik net de tijd, en ik denk dat het tijd is voor mij om te gaan. Ik ben aan het wachten dat ik word opgehaald door een vriend om naar de rest te gaan. Ze zou zo hier moeten zijn. Nog even snel controleren of ik alles heb: zwemvliezen, check, snorkel, check, zonnebrandcrème, check, boterhammen (ftira natuurlijk!), check, water, check, handdoek en strandslippers, check. Okay, ik ben er vandoor!

Bekijk deze fantastische video van David Trees over snorkellen in Malta!

Auteur: Sabine Jung