De Rolex Middle Sea Race is een ongelooflijk populaire evenement in Malta en trekt ieder jaar duizenden liefhebbers en toeschouwers. Dit jaar is de 35e editie.

ROLEX/Kurt Arrigo
The Rolex Middle Sea Race

Als het mislukt om te plannen, dan plan je om te mislukken… Deze wijze woorden sprak mijn vader zaliger en ik neem dit advies nog altijd ter harte.

Mijn hele leven lang heb ik altijd een agenda bijgehouden. De technologie heeft het stukken eenvoudiger gemaakt en mijn telefoon en tablet hebben tegenwoordig mijn papieren agenda vervangen. Toch mis ik mijn papieren boekje nog wel eens. Recentelijk zijn mijn vrouw en ikzelf nogal populair en ontvangen we regelmatig uitnodigingen voor dinertjes, dagtrips of een avondje stappen. Kortom, september en oktober zijn dit jaar vrijwel volgeboekt. Een datum heb ik echter vrijgehouden: 19 oktober.

De Rolex Middle Sea Race is een ontzettend populair evenement in Malta en trekt ieder jaar duizenden zeilliefhebbers naar het eiland in de Middellandse Zee. Voor de deelnemers is het een hoog aangeschreven race, die vaak in een adem genoemd wordt met The Rolex Fastnet, The Rolex Sydney – Hobart en Newport-Bermuda. Mede-opgericht door de Royal Ocean Racing Club en The Royal Malta Yacht Club zal in 2014 de 35e editie van de zeilrace georganiseerd worden. Afgelopen jaar deden maar liefst 82 boten mee, en dit jaar zal dat aantal waarschijnlijk nog hoger liggen. 

De Rolex Middle Sea Race begint in de mooie Grand Harbour van Malta, tegenover Fort St’Angelo en de Saluting Battery in Vittoriosa. De race is een echte uitdaging voor zowel de schipper als de bemanning, die vaak te maken krijgen met snel veranderende omstandigheden. De race vaart vervolgens langs verschillende eilanden rondom Malta. Ted Turner beschreef deze race ooit als ‘de mooiste race ter wereld‘.


De race wordt tegen de klok in gevaren en is meer dan 606 nautische mijlen lang. Zodra de vloot uit de Grand Harbour vaart, gaat de tocht noordwaarts, langs de oostelijke kust van Sicilie tot Messina om vervolgens door te varen naar Stromboli. De volgende bestemming is Favignana, dan zuidwaarts naar Pantelleria en door naar Lampedusa. Met de eindstreep in zicht, vaart de vloot dan door het Zuidelijke Comino-kanaal naar de finish in de haven van Marsamxett. Het record voor deze race staat op naam van “Rambler” die de tocht in 2007 aflegde in 1 dag, 23 uur, 55 minuten en 3 seconden.

Rolex Middle Sea Race

Ik zal zeker aanwezig zijn in de menigte die de boten zal aanmoedigen als ze de haven van Valletta gverlaten. Boten die elkaar proberen af te troeven voor de beste uitgangspositie is een spektakel. Het staat genoteerd in mijn agenda… Adam, vergeet je camera (en je vrouw) niet!

Autheur: Adam Claffey