De nummer één plek voor Pastizzi

30 januari 2013

Pastizzi

Wat een moeilijke beslissing! Van alle moeilijke beslissingen in mijn leven: in Engeland blijven of naar Malta verhuizen, een eerlijke carrière of een criminele loopbaan (Oké, die laatste is een no-brainer – Ik kan niet eens een koekje eten in bed, zonder een spoor van kruimels achter te laten; deze is veruit de moeilijkste. Waar zal ik beginnen? 

Als eerste, voor de niet-ingewijden onder ons, zal ik uitleggen wat deze parels uit de Maltese keuken zijn. 

Stel je een stukje voor van het meest delicate, knapperige gebak dat je ooit geproefd hebt. Het is het soort gebakje, waar het water van in je mond loopt, alleen al door er naar te kijken. Er is al veel geschreven over dit legendarische gebak. Het wordt vergeleken met het Griekse filodeeg of het delicate Franse bladerdeeg. Maar een goede deeg van de pastizzi  lijkt er totaal niet op, maar toch ook weer wel. Oké, het is een beetje zoals filodeeg, maar veel crunchier. 

Binnen de pastizzi, zit een vulling van gehakt, gedroogde erwten of ricotta kaas. De vulling moet zo heet zijn dat je tong uit pure doodsangst onwillekeurig terugdeinst naar je keel, maar dan weer terugkeert naar de plek waar het moet zijn om deze heerlijke marteling voort te zetten.  

Omdat het de goedkoopste (30 cent per stuk!) en heerlijkste snack is die er bestaat, kan pastizzi gegeten worden op elk moment van de dag, bij iedere gelegenheid. Behoefte aan een snel ontbijt? Pastizzi en thee. Tussendoortje? Pastizzi. Lunch? Pastizzi. Diner? Pastizzi. Het hoort net zo bij het Maltese leven als naar de kerk gaan en stemmen bij de verkiezingen. En dus is er een pastizzerija (pastizzi-winkel) op iedere hoek van de straat. Tot grote vreugde van mijn smaakpapillen en tot verbijstering van mijn taille. 

Daarom heb ik, uit naam van het onderzoek, bij bijna elke pastizzerijas in Malta geproefd van de lekkernijen en kan ik u mijn wetenschappelijke rangschikking van de Maltese pastizzi presenteren (Ik wacht echter nog op publicatie van mijn onderzoek, maar de Universiteit van Malta heeft mij tot op heden nog niet teruggebeld). 

The Gold Medal: Crystal Palace, net buiten Mdina. Dit is mijn favoriete plek. Het is een typische Maltese bar, waar ze lokale thee (geserveerd in een glas met veel melk) schenken aan een klantenkring, die voornamelijk uit mannen bestaat  – ik moet zeggen, gelukkige mannen, omdat ze al etend van deze heerlijke pastizzi ondertussen de krant  lezen. De pastizzi's van Crystal Palace zijn knapperig en voorzien van een rijke vulling.  Het erwten exemplaar is heerlijk en rijk aan vulling, maar ik ben een erwten-man, dus waarschijnlijk licht bevooroordeeld. Eet ze, terwijl ze nog heet zijn. Dit is van cruciaal belang, want er is niets erger dan een koude of opgewarmde pastizzi; maar op deze plek loop je geen risico, want de pastizzi's zijn of gloeiend heet of al verdwenen. 

The Silver Medal: Maxim’s in Gzira. In tegenstelling tot Crystal Palace, is dit een pastizzi-winkel en geen bar en heeft dus veel meer te bieden. Je kunt een stuk pizza krijgen (heerlijk), vleespastei (zalig), saucijzenbroodjes (geweldig).... (zie je een patroon?) en allerlei andere soorten vette lekkernijen. Maar we hebben het tenslotte over pastizzi en deze plek heeft ze in enorme hoeveelheden. 

Is je eetlust voldoende geprikkeld? Nee? Dan ben je een betere man of vrouw dan ik. – Ik ben onderweg naar Maxim’s voor een  'late night snack' – Het kwijl op mijn toetsenbord veroorzaakt kortsluiting in mijn laptop. Het is nu officieel een veiligheidskwestie.  


Top Blog Posts

More posts by this author

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!