Vier dagen in Gozo (deel 1)

30 januari 2013

Xlendi, Gozo

 

Terwijl ik dit bericht aan het schrijven ben, zweef ik een paar centimeter boven mijn stoel, waarbij alleen een klein gedeelte van mijn achterwerk contact maakt met de stoel. De rest van mijn lichaam hangt erboven, niets anders voelend dat de warme lucht. 

Waarom ik, als iemand die niet weet hoe te gaan zitten, boven deze stoel hang? Omdat ik Engels ben en omdat ik op vakantie ben geweest. En nu is mijn huid zo rood als een tomaat en tolereert het geen enkele aanraking met iets anders, zonder dat ik begin te schreeuwen. Maar het is niet de ondraaglijke pijn waar ik bang voor ben... Wanneer ik het uitschreeuw van de pijn, dan hoort mijn vrouw dit en als zij weet dat ik pijn heb, dan weet zij ook dat zij wederom gelijk had toen ze mij opdroeg sunblock te gebruiken. 

Dus hoe was Gozo zult u zich afvragen? Wij hadden een geweldige tijd, ondanks mijn vastberadenheid om mijn eigen vlees te barbecuen. Een korte trip van vier dagen was voldoende voor ons om te genieten van het meeste dat Gozo te bieden heeft.  

Dag 1

We begonnen de reis met de  ferry vanuit Cirkewwa in Malta. Het is een korte reis van 20 minuten aan boord van een ferry, die zeer goed uitgerust is met een cafe. 'Dit is belachelijk' , dacht ik, terwijl ik om mij heen keek, 'Kunnen mensen nu echt geen 20 minuten zonder eten?'  

Terwijl ik met mijn drie zakjes chips aan mijn tafeltje zat, realiseerde ik mij dat de zeevaart hard werken is en dat piraten de hele dag door moeten eten. Susan echter, het toonbeeld van terughoudendheid, wees mij op de gevaren van overmatig zout gebruik en begon vervolgens zelf een hele zak M&M's in haar mond te stoppen, alsof zij net vergiftigd was en dit het tegengif zou zijn. 

Het is een korte, maar geweldige reis. Wij voeren langs Comino, met het prachtige kasteel en liepen over het dek om de zeelucht, op mijn gezicht en waar ooit mijn haar zat, te voelen. Daarna voer de boot de haven van Mgarr binnen – hoe meer schilderachtig en pittoresk kan het nog worden. We liepen door de moderne terminal, haalden onze huurauto op en reden naar onze boerderij in Ghasri.

Het duurde even voordat we het gevonden hadden, maar alleen al door de schilderachtige straatjes zwerven was een avontuur op zich. We liepen door naar het centrale plein met de indrukwekkende kerk en vroegen aan de dorpsbewoners de weg naar de boerderij. Het bleek dat zij de eigenaren kenden en ze liepen met ons mee tot aan de voordeur. We openden de deur, gooiden onze spullen neer en gingen direct door voor een heerlijke duik in Ramla l-Ħamra – wat misschien wel het mooiste strand van heel Malta en Gozo is. Het wordt omringd door kliffen en velden en achter de baai zijn zandduinen en smalle bochtige weggetjes. Maar zo mooi als het strand is, met zijn heldere water en goede snackbars, het blijft het begin van mijn nachtmerrie. Susan bood aan om mij in te smeren met sunblock, maar zodra mijn strandbedje gespreid was, lag ik al te slapen. En dat is het begin van mijn goed doorbakken huid – Peking Duck style.

's Avonds gingen we naar een wijnbar in de hoofdstad Victoria en genoten van een heerlijk glas lokale wijn – geen Maltese, maar Gozitaanse wijn. Perfecte wijn, die ons direct in de juiste vakantiestemming bracht, waarop we besloten een romantische wandeling te gaan maken. Zodra we de eerste hoek om waren, waren wij al hopeloos verdwaald. Het is waarschijnlijk één van mijn talenten  – sommige mensen hebben een prima richtingsgevoel; mijn talent is om binnen een mum van tijd totaal de weg kwijt te zijn. Maar het maakte eigenlijk niet uit. De smalle kronkelige straatjes van het oude gedeelte van Victoria waren prachtig en romantisch, dus ik deed net of dit een onderdeel was van mijn plan  – zij wist natuurlijk dat we hopeloos verdwaald waren – het is een yin en yang ding.

Dag 2

De volgende dag bezochten Susan en ik de Cittadella – een prachtig ommuurde stad, die neerkijkt op Victoria. Ik parkeerde vlakbij het busstation, denkende dat het verder een korte wandeling zou zijn. Dat was het dus niet. En terwijl Susan nog maar eens sunblock op haar blootgestelde nek, gezicht en armen smeerde, zette de ultraviolette aanval zich op mij voort. Cittadella is schitterend en beveel ik dan ook zeer aan. De stadswallen en verdedigingswerken zijn nog steeds in zeer goede staat en de straten zijn ongelooflijk pittoresk. We pauzeerden bij een kleine bar voor een lunch en smulden van een lokale specialiteit van vers knapperig brood, zon gedroogde tomaatjes, verse geitenkaas en olijven. Het is een eenvoudig gerecht, maar ontzettend lekker. 

Die avond reden we naar Xlendi om een hapje te eten. Het is een klein dorpje aan de voet van een vallei, direct gelegen aan zee. De setting is spectaculair – enorme kliffen rondom een kleine zanderige baai zorgen voor een dramatisch kader rond de donkerblauwe zee. Toen we nog een drankje voor het eten namen, scheen de zon recht voor ons in het midden van de baai. Het duurde niet lang voordat Susan de trap ontdekte langs de rotswand, vermoedelijk door sadisten gebouwd om masochisten de mogelijkheid te bieden naar de top van de klif te lopen, waar het uitzicht waarschijnlijk nog beter is. Ik zag haar kijken en wist wat er ging komen. 

(wordt vervolgd)


Top Blog Posts

More posts by this author

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!