Wandelen rondom Mellieha

Wandelen rondom Mellieha

Door de vrees voor piraten was dit gebied vele jaren onbewoond, maar vandaag de dag is Mellieha een bruisende toeristische bestemming in Malta.

Mellieha wordt aan drie kanten omringd door de kristalheldere Middellandse zee. Hierdoor is dit dorp uitgegroeid tot een populaire bestemmingsplaats voor wandelaars en kampeerders.

Er loopt een wandelroute van Mellieha naar het meest noordwestelijke gedeelte van het eiland. Hier ligt ook het dorpje ‘Cirkewwa’ vanwaar de veerboot naar Gozo vertrekt. Mensen die van plan zijn om deze route met de hele familie te lopen, met tussenstops bij de verschillende stranden, wordt aangeraden om een hele dag uit te trekken voor deze tocht.

Neem voorafgaand aan de wandeling even de tijd om van de tradities en historische plekken van Mellieha te genieten. Mellieha staat bekend om de vele ambachtelijke bakkerijen waar het typische Maltese brood gebakken wordt. De parochiekerk en het in steen uitgehouwen sanctuarium zijn het bezoeken meer dan waard. Deze heilige plekken worden sinds jaar en dag geassocieerd met de schipbreuk die de apostel Paulus volgens de legende in 60 na Chr. leed op een strand vlakbij Mellieha.

Net voorbij Mellieha kan men van een prachtig uitzicht genieten over Mellieha Bay, een van de mooiste zandstranden van Malta. Hier kan de eerste pauze van de wandeling gehouden worden om even pootje te baden of te zwemmen. Het natuurpark Ghadira Nature Reserve ligt ook vlakbij en is zeker een bezoekje waard. Dit reservaat heeft twee speciale leefgebieden in Malta: moerasland en kwelders. Hierdoor is hier een unieke biodiversiteit te vinden, waar voor de Maltese eilanden bijzondere flora en fauna in een beschermde omgeving met elkaar in harmonie leven. Het reservaat ligt bovenop een oude Romeinse zoutpan. De naam 'Mellieha' is hiervan afgeleid.

Vlak na deze baai ligt Marfa Ridge en de Rode Toren. Deze bergketen loopt langs de noordwestelijke kust van het eiland en biedt een prachtig uitzicht over enkele typische Maltese landschappen. De rode toren bovenop de heuvels werd gebouwd door de Ridders van St. John om het gebied voor invallen te behoeden. Vanaf de toren is een vrij uitzicht op Gozo en de zonsondergang 's avonds is adembenemend.

Langs een pad dat naar het noordwesten van het eiland leidt, door de plaatselijke bevolking ook wel ‘Qammieha Point’ genoemd, is de prachtige baai met de toepasselijke naam Paradise Bay te zien. Het pad loopt vooral bergafwaarts richting Cirkewwa.

Deze wandeling is, dankzij de mildere temperatuur en een verkoelend briesje, het mooiste in de herfst of lente. Stevige wandelschoenen en -stokken worden vanwege het ruwe terrein aangeraden.

 Het mag geen verrassing heten dat de Europese Unie Mellieha in 2009 een zogenaamde EDEN-kwalificatie gaf. Dit wil zeggen dat het een uitstekende bestemming is voor natuurschoon. Ontdek dit charmante dorpje met de prachtige omgeving voor onvergetelijke herinneringen.

Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!