De geschiedenis van Valletta

De geschiedenis van Valletta
De allereerste steen voor het Barokke meesterwerk werd gelegd door de Grootmeester van de Soevereine Orde van Sint Jan van Jeruzalem, Jean Parisot de la Valette, op het Xiberras schiereiland in 1566. De stad liet de consolidatie zien van de nieuwe, militaire defensieve infrastructuur van de Orde, na de succesvolle maar bloedige afstoting van de Ottomaanse aanvallen tijdens het Beleg van Malta in 1565.

De visie van La Valette ging verder dan simpelweg fortificeren. Hij wilde namelijk dat de stad een groot Europees centrum van handel en cultuur zou worden. Ook al overleed hij kort voor de algehele voltooing, werd Valletta de hoofdstad van Malta en is dat tot op de dag van vandaag, lang na het vertrek van de Ridders in 1798 toen Napoleon het eiland overmeesterde.

Valletta was het ontwerp van de bekende Italiaanse architect Francesco Laparelli, een assistent van Michaelangelo. De eerste taak van Laparelli, die gestuurd was door Paus Pius V die ook een deel van de bouw financierde, was om de staat van de huidige fortificaties na het Beleg van 1565 in kaart te brengen. In zijn verslag beveelde hij aan dat het veel goedkoper en praktischer zou zijn om een nieuwe, versterkte stad te bouwen op het Xiberras schiereiland, in plaats van bestaande vestingwerken in andere delen van het eiland te herbouwen. 

Om de financiering van deze grote onderneming mogelijk te maken, vroegen de Ridders de Europese rechtbanken om geld. Dankzij hun heroïsche en veel geprezen verdediging van de eilanden, kregen ze zonder problemen deze financiering rond. Voor het Christelijke Europa betekende een goed versterkt Malta namelijk een extra bolwerk dat het Westen in de strijd tegen de Ottomanen kon steunen.

Laparelli's ontwerp week erg af van de traditionele middeleeuwse stadsstructuur. Hij koos voor een ontwerp van lange rechte straten gebaseerd op een 'raster'. Het rasterstelsel zorgde voor voldoende ventilatie en zeewind in de stad hetgeen het leven een stuk draaglijker maakte voor de inwoners. De indeling werd ook gekenmerkt door een aantal interessante elementen, zoals de brede trappen die speciaal voor de ridders met hun omvangrijke uitrusting waren gebouwd.

Na het ontwerp van Laparelli, namelijk buitenste vestingwerken en het rechte stratenstelsel, nam de Maltese architect Girolamo Cassar het stokje over en zette de constructie van de stad voort, waarbij hij zich vooral concentreerde op de gebouwen. Na een kort verblijf in Italië bouwde Cassar een aantal opmerkelijke gebouwen, waaronder de Auberges voor de acht 'Langues' ofwel 'tongen' van de Orde. De auberges, te vergelijken met ambassades, werden vernoemd naar deze verschillende Langues of nationaliteiten die deel uitmaakten van de Orde en zij deden dienst als een thuis ver weg van huis.Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!