Traditionele gerechten

Traditionele Maltese gerechten
Er is geen tekort aan eet gelegenheden in Malta, maar een nieuwsgierige toerist zal zeker op zoek willen gaan naar restaurants die ook traditionele en authentieke gerechten serveren. Dit is intrinsiek aan de 'onderdompeling' ervaring die voor die-hard reizigers vaak een absolute must is.

Naar welke gerechten kun je het beste uitkijken om de beste Maltese specialiteiten te kunnen proeven? De authentieke Maltese keuken is te verdelen in twee specialiteiten:

De Traditionele 

Dit zijn de gerechten die makkelijk met Malta geassociëerd kunnen worden. De meeste hiervan worden nog steeds regelmatig gegeten door de Maltese bevolking. De meeste gerechten zijn vrij zuinig en geven duidelijk de minder overvloedige tijden in het verleden weer. Desalniettemin is de manier waarop de Maltese kok smaak kan halen uit de simpelste stukken vlees legendarisch. Dit, in combinatie met het gebruik van de meest denkbare verse ingrediënten, zorgt voor een felbegeerde keuken. Hier zijn alvast een aantal gerechten om naar uit te kijken: 
 • Stuffat: Letterlijk, stoofpot. Maltese stoofschotels zijn rijk gevuld en bijna altijd op basis van tomatensaus. Voor vlees stoofschotels wordt vaak lokaal varkensvlees gebruikt. Maar een afwisseling hierop is de Octopus Stoofpot (Stuffat tal Qarnit) die ook absoluut de moeite waard is - dit is een rijke, stevige maaltijd waarbij de octopus vergezeld wordt door gestoofde groenten zoals aardappelen en venkel.
 • Torti: Maltese hartige taarten zijn in de meeste restaurants en snackbars verkrijgbaar. Moderne varianten hebben allerlei soorten vullingen, maar de traditionele hartige bladerdeegtaart is enkel gevuld met ricotta, eieren en peterselie. Soms worden er ook nog Maltees spek, doperwten of onze beroemde tuinbonen (alleen beschikbaar in het voorjaar) aan toegevoegd.
 • Timpana: Dit is anders dan welk gerecht je ooit geproefd hebt. De timpana is een macaroni met vleessaus in bladerdeeg. Het klinkt als een zwaar gerecht, maar er zijn maar weinig mensen die er niet meteen gek op zijn. Ieder huishouden heeft wel zijn eigen geheime toevoegingen aan dit recept, waaronder lever, kalfshersenen, gebakken aubergine, bechamel saus of hardgekookte eieren. 
 • Fenek: Konijn wordt al eeuwenlang gegeten op de Maltese eilanden. Als je dit gerecht in een restaurant bestelt, let er dan op dat de lokale variant wordt geserveerd, aangezien deze veel rijker en sappiger van smaak is dan geïmporteerde varianten. In Malta wordt konijn zowel gebakken als gestoofd, maar in beide gevallen worden grote hoeveelheden knoflook toegevoegd - bestel dit gerecht dus niet op een eerste afspraakje (!). Konijn wordt traditioneel geserveerd met geroosterde of gebakken aardappelen (chips) en een lichte salade. 
  Pastizzi (hartige kaas taartjes)
 • Ravjul: Maltese ravioli is goed te vergelijken met de Italiaanse. Het verschil ligt echter in het gebruik van een speciale geitenkaas uit Gozo, ġbejna genaamd. De bijbehorende tomatensaus wordt gemaakt van lokale tomaten, zenguli, waaraan weer een flinke hoeveelheid verse koflook wordt toegevoegd.
 • Er zijn nog genoeg andere lokale gerechten, waaronder Hobz biz-zejt – dit is brood ingewreven met olie en beefsteak tomaten. Ross fil-forn is een in de oven gebakken rijstgerecht met vleessaus. Pastizzi zijn overheerlijke gevulde hartige bladerdeeggebakjes. Soepen zoals minestra en soppa tal-armla (weduwe soep) zijn voornamelijk gemaakt op basis van groenten, aan de laatste worden ook nog geitenkaasjes en ricotta toegevoegd.  
 • Voor toetjes en zoete gerechten wordt ook vaak ricotta gebruikt. Probeer eens de Kannoli – net als haar Siciliaanse tegenhanger zijn deze gefrituurde bladerdeegschelpen gevuld met ricotta en sukade. Qagħaq tal-għasel is een ring van bladerdeeg die gevuld is met een stroperig mengsel. Prinjolata is een taart die speciaal met carnaval gemaakt wordt van geglazuurde cake en gekonfijt fruit. De Figolli is tenslotte een traktatie die gemaakt wordt voor de Paas festiviteiten in de vorm van amandelgebak gevuld met marsepein en versierd met glazuur. 

De minder bekende

Hoe avontuurlijker de reiziger, hoe moeilijker het meestal is om zijn of haar verlangen voor echte unieke eetervaringen te onderdrukken. Het zijn vaak de vreemde en minder bekende gerechten die een aantrekkingskracht hebben op deze reizigers. Als dit is waar je smaakpapillen naar verlangen, dan kun je een aantal van de volgende gerechten proberen:  

 • Sfineg – deze gefrituurde deegballetjes zijn gevuld met ansjovis of gedroogde kabeljauw. Ze zijn heerlijk en goedkoop, gelukkig maar, want aan een (of twee) stuks heb je zeker niet genoeg! 

 • Kirxa – varkenspens wordt in Malta normaal gesproken geserveerd als een stoofschotel met groenten, die veel weg heeft van de bekende trippa fiorentina.

 • Bebbux – net als in Frankrijk worden slakken in Malta geserveerd met een knoflooksaus. Zorg ervoor dat je genoeg Maltees brood hebt om in de saus te kunnen soppen.

 • Laħam taz-ziemel – paardenvlees is de laatste tijd weer populairder aan het worden. Het heeft een rijke smaak en als het goed is klaargemaakt, dan is het net zo zacht als elk ander stukje vlees.
 • Bakkaljaw – deze gedroogde en gezouten kabeljauw is in het hele Middelalandse Zeegebied populair, ook al maken de afnemende kabeljauw aantallen het steeds moeilijker om dit gerecht op de menukaarten te vinden. Maltezen maken het op verschillende manieren klaar, waaronder in een stoofpot, fricassee en in sfineg (zie hierboven).
 • Fritturi tal-moħħ – gefrituurde kalfs- of lamshersenen. Voor degenen die dit graag eten zullen deze gefrituurde hersenen een culinaire openbaring zijn - rijk, romig en met een zuivelachtige smaak. De Maltese bereiding bevat eieren, knoflook en peterselie. Dit gerecht is alleen voor de echte fijnproevers (en zombies). 


Wist u dat?

 • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!