Lekkernijen en nagerechten

Traditional desserts in MaltaĦelwa tat-Tork

Sinds de komst van de vele celebrity TV chefs en hun insuline-shock inducerende toetjes zijn we gewend geraakt aan overdreven zoete suikertoestanden. Maar de echte connaisseur weet dat er naast zoetheid ook smaak aan het dessert moet zitten. Het moet rijk zijn, maar ook een uitdaging voor de smaakpapillen; zoet, maar ook weer niet te zoet.  

Maltese nagerechten, net zoals andere Mediterraanse desserts, bevatten over het algemeen niet zo veel chocolade, maar wel vaak verse ricotta en gedroogd fruit. De originele toevoegingen van ingrediënten zoals oranjebloesem water, honing, noten en dadels, sukade, anijs en sesamzaad zorgen voor een werkelijk overheerlijke en soms zelfs bijna exotische eetervaring. 

Als afsluiting van de maaltijd moet je zeker het Maltese schepijs eens proberen. Kies voor ijs gemaakt van gecondenseerde melk - dit heeft namelijk een zwaardere, rijkere textuur dan het normale schepijs en dit is wat de lokale bevolking zo lekker vindt. Andere populaire desserts zijn: Sinizza – een zoet bladerdeeggebakje gevuld met ricotta en gekonfijte sinaasappelschil, Pudina tal-hobz – een Maltese broodpudding van johannesbroodpitmeel siroop, Torta tal-Marmurat – een amandeltaart bedekt met chocolade en poedersuiker, en Sfineg ta’ San Guzepp –  te vergelijken met de Italiaanse zeppoli, dit zijn gefrituurde deegballetjes gevuld met zoete ricotta en bedekt met Maltese honing.

De Maltees heeft een zwak voor zoetigheid en dat betekent dan ook dat al deze lekkernijen niet alleen voor na de maaltijd zijn. Heerlijk snoepgoed is op elk tijdstip van de dag wel ergens te vinden. Probeer bijvoorbeeld de Ħelwa tat-Tork – gemaakt van gezoete, gemalen sesamzaad, de Mqaret – heerlijke gefrituurde dadelcakejes, en de Kannoli – de Maltese variant op de Siciliaanse cannoli, gevuld met zoete ricotta, gedroogd fruit en noten.Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!