Lokale drankjes

Lokale dranken

We zijn een dorstig volk – zomers met 40°C zijn daar zeker een oorzaak van. Het zal dus geen verrassing zijn dat Maltezen een aantal unieke dranken hebben ontwikkeld om de collectieve dorst te kunnen lessen. Net zoals desserts worden ook lokale drankjes verrijkt met bijzondere ingrediënten, zoals citrus, johannesbroodpitmeel, amandelen, kruidnagel, anijs en rozenwater.  

Voor sommige Maltezen is een dagje strand zonder het traditionele ħobż biż-żejt (brood dat is ingewreven met olijfolie en tomaten) en een ijskoude ruġġata compleet uit den boze. Ruġġata is een mix van amandelen, vanille en soms kruidnagel. Het is te vergelijken met de Italiaanse latte di mandorla (amandelmelk). Hoewel niet iedereen het lekker vindt, kan het toch ongelofelijk verfrissend en heerlijk zijn, tenzij je de kant en klare versie treft waarbij enkel water wordt toegevoegd aan een siroop. 

Kinnie is een in Malta geproduceerde frisdrank. De unieke smaak is het resultaat van een ingrediëntenlijst die beter zou passen op een achttiende eeuws medicijnflesje: aromatische kruiden, anijs, ginseng... maar het allerbelangrijkste ingrediënt is de bittere sinaasappel die de drank een verfrissende 'kick' geeft. Kinnie wordt inmiddels geëxporteerd naar een aantal verschillende landen en is vooral populair bij Maltese expats die graag even herinnerd willen worden aan warme, lome zomeravonden met een Kinnie in hun thuisland. Kinnie is ook een geweldige mixer, probeer het eens met Gin of in een Negroni.  

Ook al zijn espresso's en cappucino's overal te vinden (Malta is nog niet het slachtoffer geworden van de Frappuccino en Caramel Macchiato rage), zijn er nog steeds mensen die zweren bij een traditioneel kopje Maltese Kafè – net als zijn Noord-Afrikaanse tegenganger wordt deze traditionele Maltese koffie geserveerd in een klein kopje, is hij ongelofelijk sterk en aromatisch, en wordt hij normaal gesproken op smaak gebracht met kruidnagel en rozenwater. Het is vaak een paar straten verder al the ruiken als iemand deze koffie aan het zetten is, maar de smaak is hemels - een rijke en complexe smaak die het geheel naar een hoger niveau brengt. 

De belangrijkste brouwerij van Malta - Simonds Farsons Cisk plc produceert de meest geconsumeerde pils – Cisk. Deze lichte pils is een absolute must voor iedereen die op en top van een lokale ervaring wil genieten. De beste smaak vind je in een van de vele Maltese dorps barretjes waar de pils geserveerd wordt met kleine bordjes met kirxa (stoofpotje van dierenmaag) en bebbux (slakken) – of anders, gewoon met een handje pinda's!

Voor een bevolking van slechts 450,000 mensen heeft het eiland een gezonde en levendige wijnproductie. Je zult Maltese wijnen volop in restaurants en supermarkten tegenkomen. Probeer voor een unieke Maltese smaak eens een wijn gemaakt van de Ġellewza (rode) of Għirgentina (witte) druiven die gecultiveerd worden op Malta.

Er zijn ook verschillende lokaal gedistilleerde likeuren, waaronder eentje gemaakt van een cactusvrucht genaamd prickly pears (Opuntia ficus-indica) – een zoete, stroperige likeur met een zeer unieke smaak. Recentelijk werd de Limuncell erg populair – een Maltese versie van de Italiaanse Limoncello, gemaakt van de lekkerste citroenenen in het Middellandse Zeegebied. Een perfecte afsluiting van een heerlijke maaltijd.
Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!