Tempels van Malta en Gozo

Tempels van Malta en Gozo
Malta neemt geen halve maatregelen, wanneer het om erediensten gaat. Dit 
overwegend rooms-katholieke land heeft 350 kerken verpakt in een ruimte van 316 vierkante kilometer – vele ervan zijn architectonische meesterwerken. Echter, lang voor de overheersing van de rooms-katholieke godsdienst heeft de lokale bevolking ook indrukwekkende tempels, grafkamers en andere heilige structuren gebouwd. 

Sommige van deze ontzagwekkende Megalitische tempels zijn meer dan 7000 jaar oud. Malta is een paradijs voor de liefhebber van prehistorie. Niet alleen is een aantal van deze prachtige structuren intact en toegankelijk voor het publiek, ze liggen ook, dankzij de kleine afmeting van het eiland, niet meer dan 30 minuten rijden van elkaar vandaan. Er zijn zes belangrijkste tempels in totaal en deze vallen allemaal onder het UNESCO werelderfgoed.

Ġgantija Temples
De tempels van Ġgantija, letterlijk 'gigantisch', liggen op het eiland Gozo. Deze fascinerende Neolistische structuren dateren van voor de Egyptische piramides. De plaats bestaat uit twee tempels omgeven door een ringmuur. Hun indrukwekkende afmeting is des te indrukwekkender door het feit dat de tempels dateren van voor de uitvinding van het wiel. Het grootste deel van de massieve stenen werd verplaatst door bolvormige stenen, die werden gebruikt als rollers. Archeologen hebben bewijs gevonden van het offeren van dieren en altaren voor de eredienst. 

Ta’ Ħaġrat
De tempels net buiten het dorp Mġarr ,behoren tot de oudste en best bewaarde in Malta. Net zoals vele andere Megalitische tempels heeft Ta’ Ħaġrat een indrukwekkende gevel met kolossale stenen, die een groot portaal vomen. 

Ħaġar Qim
De structuur van de tempel van Ħaġar Qim behoort tot de meest bekende. De tempels zijn het toneel van een aantal indrukwekkende ontdekkingen, waaronder een aantal beelden en reliëfs die een Maltese versie van een vruchtbaarheidsgodin vertegenwoordigen  – een goed geproportioneerde vrouw die bekend staat als de Venus van Malta. 

Mnajdra
Het tempelcomplex Mnajdra ligt op minder dan een kilometer van Ħaġar Qim. Zoals vele andere tempels heeft de omtrek de vorm van een klaverblad. Deze vorm, samen met de positie, zou een astronomische betekenis hebben gehad. Mogelijk had het de functie van een richtsnoer voor het treffen van voorbereidingen met betrekking tot de oogst of om offers te brengen (botten en offer gereedschappen werden hier opgegraven).

The Tarxien Temples

Enkele van de meest interessante en prachtige werken zijn in deze tempels te vinden. De structuren zijn net zo indrukwekkend als die van andere tempels, maar het zijn de reliëfs en stenen beelden die deze plek onderscheiden. Hier vind je spiraalvormige patronen gebeiteld in steen, maar ook tekeningen van geiten, rammen, stieren en zeugen in reliëf. 

Skorba Temples
Deze plek, gelegen in een buitenwijk van Żebbiegħ, is niet de best bewaarde Maltese tempel. Echter, de bouw ervan is een ongelooflijke prestatie, omdat de dichtstbijzijnde bron van globigerina kalksteen meer dan één mijl verderop ligt. Als je bedenkt dat de stenen die gebruikt werden voor de bouw meer dan een ton wogen en het feit dat de bouw meer dan 3000 jaar voor Christus plaatsvond, kun je ervan uitgaan dat de vroegere mens behoorlijk vindingrijk was!

Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!