Vestingwerk

Bastions in Valletta

Of je nu het land benadert vanuit de lucht of over zee, het eerste dat opvalt is het ondoordringbare uiterlijk van het eiland. Malta diende als buitenpost om Christelijk Europa te beschermen tegen het Ottomaanse Rijk. Vanuit historisch strategisch oogpunt heeft Malta een ijzersterk verdedigingssysteem dat, hoewel nu militair onnodig, een onmisbaar onderdeel vormt van het Maltese landschap. 

De forten, vooral geconcentreerd rondom het gebied van de Grand Harbour, werden in de eerste plaats gebouwd tijdens het bewind van de Ridders van St. John. Met behulp van enkele van de beste militaire Europese ingenieurs en architecten, werden de vestingwerken voortdurend verbeterd en opgewaardeerd tot wat vandaag de dag wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van militaire defensie architectuur in de wereld. 

Naast bescherming tegen de aanvallen van het Ottomaanse Rijk, was een sterke verdediging ook noodzakelijk om het belang van de Grand Harbour als een overladingshub en het lucratieve karakter van de scheepvaart te waarborgen. De Grand Harbour bastions en wallen strekken zich uit over een gebied van 25 kilometer. Terwijl bezoekers overdag de architecturale details bezichtigen, komen deze prachtige structuren 's nachts tot leven en geven een romantisch uiterlijk aan Valletta en the three cities

Verder landinwaarts domineert de ommuurde stad Mdina het omliggende land. Deze middeleeuwse stad met zijn doolhof aan straatjes en Normandische architectuur, ligt bovenop op een heuvel en is goed beschermd dankzij de wallen die hoog boven de gebouwen van de stad uittorenen. De tegenhanger van Mdina in Gozo, Citadella, torent ook trots boven het omliggende landschap uit. De ommuurde stad dateert uit de Bronstijd (ongeveer 1500 voor Christus) en werd continu versterkt tijdens het bewind van de Ridders van St. John. 

Verspreid over het eiland zijn een aantal kleinere wachttorens bekend, zoals 'De Redin Towers', waarvan er vele toegankelijk zijn voor het publiek. Deze kleine torens werden strategisch geplaatst rond Malta, Comino en Gozo. Vanuit elke toren konden soldaten communiceren met naburige torens, om zo elkaar te waarschuwen tegen binnendringende zeerovers. Het merendeel van de torens is relatief goed bewaard gebleven en een aantal ervan is onlangs gerestaureerd. 

The Victoria Lines – een complex ommuurd afweersysteem, gebouwd door de Britten, is een van de weinige voorbeelden van militaire verdediging die niet werd gebouwd door de Ridders. De Britten bouwden deze defensieve lijnen, die het eiland verdelen tussen Noord en Zuid, om de Grand Harbour te verdedigen  – een belangrijke troef voor de superioriteit van de Britse marine in het Middellandse Zeegebied. 

Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!