Santa Marija: Meer dan een volksfeest

Santa Marija 

Met de zomer in volle gang bruist het op de Maltese eilanden en is iedereen druk in de weer met voorbereidingen.

De scholen zijn uit, de zomervakanties zijn begonnen en vele mensen werken halve dagen en, als klap op de vuurpijl, zijn er de zogenaamde festa's (dorpsfeesten) - en de Maltezers weten hoe ze een feest moeten organiseren!

De festa is voor ieder dorp op Malta en Gozo een hoogtepunt, waarin de beschermheilige van het dorp geëerd wordt.  Ieder weekend vanaf juni tot september is er wel een festa gaande in een of meerdere van de dorpen.

Meedoen aan deze feesten neemt u mee in een eeuwenlange traditie.  Al in de 16e eeuw werden deze dorpsfeesten gehouden en trokken er processies door de straten vergezeld met harmonieën en etenstentjes.  Maltese families fleurden hun huizen en kerken op en zowel binnen als buiten werd er een gezellige sfeer gecreëerd. Hoe mooi bovenstaande ook mag klinken, het zijn slechts voorbodes voor de grotere feesten waarin het luchtruim boven de Maltese eilanden letterlijk wordt opgekleurd met het mooiste vuurwerk.

Op 15 augustus vindt het grootste feest plaats. Die dag wordt traditiegetrouw Maria vereerd tijdens de Festa of Santa Marija. Dit is het hoogtepunt van het zomerseizoen en wordt dan ook door heel Gozo en Malta gevierd. Het feest is ook een officiele feestdag en in Mosta (Malta) en Victoria (Gozo) worden speciale evenementen georganiseerd. Waar sommigen deze traditie aangrijpen om lekker te eten en te genieten van de muziek, grijpen anderen de gelegenheid om een dag extra rust van de werkstress te krijgen. Vele Maltezers nemen de volgende dag ook vrij voor een extra lang weekend en nemen de veerboot naar Gozo, voor een lekker lang weekend in de zon.

In al dit feestgedruis is het makkelijk om te vergeten waarom juist dit feest het hoogtepunt van het festa-seizoen is.  Waarom is het zo diep geworteld in de Maltese cultuur dat deze dag groots gevierd moet worden?

Hulp was onderweg in een konvooi van veertien koopvaartschepen, waaronder het Amerikaanse schip Ohio met Britse bemanning.

Het komt door de 15e augustus 1942. Als enige thuisbasis in de Middellandse zee voor de Britten in de Tweede Wereldoorlog, was het laatste obstakel voor Duitsland en Italie om de oversteek naar Noord-Afrika succesvol af te ronden.  De maanden voor augustus 1942 werd Malta hevig gebombardeerd en was voedsel, naast wapentuig en hulpmiddelen, schaars. Het plan van de asmogendheden om Malta uit te hongeren leek te werken en de beleggers wisten dat als Malta tegen het einde van augustus geen hulp zou krijgen, het land noodgedwongen zou moeten kapituleren.

Hulp was echter onderweg in een konvooi van veertien koopvaartschepen, waaronder het Amerikaanse schip Ohio met Britse bemanning. Deze reddingspoging werd Operation Pedestal gedoopt en de schepen waren goed onderweg naar de Maltese eilanden. Enkele dagen voor de Maltese kust sloeg het noodlot toe en werd het konvooi gebombardeerd. Nu de redding zo ver weg leek, vielen de Maltezers terug in hun rotsvast geloof en beden ze tot de heilige Maria voor een wonder.Op 14 augustus 1942 arriveerden drie schepen in Maltese wateren, maar er was nog geen teken van het vlaggenschip Ohio.

In de vroege morgen op de dag van het Maria-feest arriveerde een zwaar gehavende Ohio onder luid gejuich in de Grand Harbour. 
De redders kregen een heldenonthaal. Omdat de aankomst van de schepen als een wonder werd gezien, werd het konvooi omgedoopt tot het Santa Marija konvooi. Vanaf die dag was het Maria-feest op 15 augustus een onmisbare dag in de geschiedenis en in het heden van Malta.

Waar het Santa Marija konvooi niet meer door iedereen herrinnerd zal worden, leeft de 15e augustus voort in de Maltese harten en staat de dag garant voor een dag vol vreugde en plezier. Twee waarden die typisch Maltees genoemd kunnen worden.  Pak daarom uw camera, duik in de feestvreugde en vergezel ons in de Santa Marija ervaring.  En voor de oplettende oren onder ons, valt er ter ere van de helden van weleer in de straten het klassieke Rule Britannia te horen. 

   

Door Rebecca Cachia

 

 

 


Gerelateerde Blog

all blogs

Wist u dat?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!