Kantwerk

lace making in MaltaKantwerk

Kantwerk, of bizzilla, vind je overal in Malta en Gozo. Als je door de straten van een dorp in Gozo wandelt, kom je vast en zeker vrouwen uit het dorp tegen die op de stoep met deze prachtige traditie bezig zijn. Kantwerk dateert uit de tijd van de Orde van Sint-Jan, toen decoratief kant werd gebruikt als mode-accessoire om op kleding van de adel en de aristocratie te naaien. De Maltezen kregen het handwerk al snel onder de knie en maakten prachtig kant, dat door de high society en de geestelijkheid werd gedragen. Net als bij andere lokale ambachten, werd het motief van het Maltezer kruis op het kant toegevoegd, waardoor er een uniek Maltees patroon ontstond.

Na de afname en latere opbloei van kunst tijdens de Britse periode kwam er steeds meer vraag naar handgemaakt kant. Maltees kant is een geliefd product en zeldzame stukken worden voor hoge prijzen geveild.

Mocht je niet van kant houden, dan is het handwerk, het klossen en naaien, fascinerend om naar te kijken. Als je in Gozo geen kantklossers tegenkomt, kun je naar het Ta' Qali dorp reizen om daar het handwerk te bewonderen.


 


Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!