L-għana

Maltese culture, l-GhanaMuzikale begeleiding

De typische Maltese Għana traditie (spreek uit als 'ana') gaat gepaard met zang en muziek. In de tijd van de Orde van Sint-Jan werd deze kunst door huisvrouwen beoefend tijdens hun huiselijke taken. Na verloop van tijd werd deze kunstvorm een meer formele aangelegenheid met slechts wat ritme en rijmen, maar bleef trouw met de arbeidersklasse verbonden. Għana bestaat nog steeds, maar het maakt geen deel meer uit van het alledaagse leven en wordt alleen nog door professionals beoefend om toeschouwers te entertainen.

Għana bestaat uit een aantal verschillende vormen en de meest populaire vorm is Spirtu Pront (grofweg vertaald als 'Improvisatie' ). Hierbij gaan twee zangers een lyrisch duel aan. De zangers vallen elkaar verbaal aan en gebruiken hiervoor een vaste indeling van rijmen en verzen. Meestal wordt dit zangduel door een groep gitaristen vergezeld. De hoofdgitarist (of Prim) kan tussen de strofes door zijn solo-talenten laten horen. Deze vorm van Għana heeft een aantal lokale legenden beroemd gemaakt, niet alleen voor hun zangtalent maar vooral voor hun lyrisch improvisatievermogen.
Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!