Filigraan

Filigraan kunst
Filigraan kunst bestond al in het oude Egypte en vind je terug in landen rondom de Middellandse Zee en in Azië. Het is een kunstvorm waarbij fijne goud- of zilverdraden samen worden geweven tot prachtige motieven. De kunst wordt meer voor de vaardigheid van de ambachtsman gewaardeerd dan voor het gebruikte materiaal. Een ingewikkeld, sierlijk ontwerp maakt een voorwerp waardevoller.

De filigraan kunst in Malta dateert uit de tijd dat de Feniciërs deze techniek in het Middellandse Zeegebied en daarbuiten verspreidden. Plaatselijke ambachtslieden in Malta hebben zich de kunstvorm eigen gemaakt toen ze een opvallend motief ontwierpen, namelijk een kruis met acht spitse punten. Dit Maltezer kruissymbool bestaat in verschillende variaties, met of zonder edelstenen, van goud of zilver en op armbanden, oorbellen en broches. 

Filigraan sieraden worden bij de meeste juweliers op Malta en Gozo verkocht, maar het is echt de moeite waard om een ambachtsman aan het werk te zien. Je kunt dit delicate en fascinerende proces bijwonen in het Ta' Qali dorp, of bij een andere juwelier op één van de eilanden.

Hedendaagse sieraden met afwisselende motieven, materialen en kwaliteit zijn een prachtig cadeau, maar de antieke stukken zijn het meest waardevol. Mocht je tijdens je reis op één van deze sieraden stuiten, aarzel dan niet om dit kostbaar Maltees erfgoed aan te schaffen.


Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!