Sinds een halve eeuw heeft het kleine Mediterrane eiland, na een lange geschiedenis van kolonisatie en belegeringen, eindelijk zijn vrijheid hervonden en een indrukwekkende modernisering in gang gezet. Die vooruitgang is bliksemsnel bereikt en is te zien aan de georganiseerde infrastructuur, een welvarende industrie, financiële diensten, IT en andere sectoren. Dit kan je verrassen als je Malta voor het eerst bezoekt, maar we kunnen met een gerust hart zeggen dat deze transformatie de kernelementen van de Maltese culturele identiteit - haar gewoonten en tradities - niet heeft uitgewist.

Maltese gewoonten zijn nog steeds verankerd in het dagelijks leven, in folklore, godsdienst en vooral in de dorpsfestas.  Deze ceremonies ter ere van plaatselijke beschermheiligen begonnen vijf eeuwen geleden, tijdens de Orde van Sint-Jan, en worden vandaag de dag nog steeds gevierd. Ze worden vergezeld door een kleurrijke, woeste, Mediterrane kakofonie. Het meest bekende feest is waarschijnlijk dat van St. Petrus en St. Paulus of Mnarja. Dit hoogtepunt op de culturele kalender vindt plaats in het bosrijke gebied van Buskett, en gaat gepaard met dieren, landbouwtentoonstellingen, traditioneel bereidt konijn en għana - traditionele Maltese muziek.

Tradities beginnen al op jonge leeftijd in Malta. De overgrote meerderheid aan baby's wordt nog steeds gedoopt volgens de Rooms-katholieke traditie. Dit festijn wordt meestal gevierd met familie en vrienden en een overvloed aan lekkernijen. Kort daarna, meestal op de eerste verjaardag van een kind, wordt een vrij onbekende traditie gevierd die il-quċċija wordt genoemd. Hierbij kruipt het kind naar een verzameling voorwerpen terwijl familie en vrienden het aanmoedigen om iets te kiezen. Volgens de traditie is het gekozen voorwerp toonaangevend voor de toekomstige carrière van het kind. Onder de voorwerpen bevinden zich rozenkrans kralen die voor een geestelijke roeping staan, een hardgekookt ei, symbool voor welvaart en moderne voorwerpen zoals een rekenmachine die een financiële carrière symboliseert.

Andere godsdienstige sacramenten worden met dezelfde geestdrift gevierd, zoals de eerste heilige communie waarbij het kind engelachtig wordt aangekleed. Hierna vindt altijd een feest ter ere van het kind plaats. Na de communie volgt het sacrament van het doopsel dat op dezelfde uitbundige manier wordt gevierd.

Bruiloften zijn een grote happening in Malta. Sinds kort kun je zelfs als toerist een huwelijkspakket naar Malta boeken. Maar de traditionele Maltese bruiloft is nog steeds springlevend op de eilanden. Door de jaren heen is de bruiloft wel wat veranderd, maar het kernconcept is nog steeds hetzelfde: de ceremonie wordt bijna altijd in de kerk gehouden en het feest dat daarop volgt, vindt plaats in een huwelijkszaal of in één van de prachtige tuinen op het eiland. De bruid en bruidegom delen kleine snuisterijen of cadeautjes uit om hun gasten te bedanken en om ze een klein aandenken mee te geven. Eten is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten en met name zoetigheden zijn erg populair. Op een Maltees huwelijk wordt bijvoorbeeld bijna altijd perlini geserveerd, amandelen bedekt met een zoete suikerlaag afkomstig uit Sicilië.

 

 

 

1