Maltese folklore muziek

Maltese folklore muziek

Għana is de naam van de typische Maltese muziek.

Van oorsprong werd Għana vooral gezongen door vrouwen tijdens hun dagelijkse huishoudelijke karweien. Ze zongen vanaf de daken en communiceerden met elkaar op een rijmende wijze. Dit was een vorm van muzikaal roddelen en tijdverdrijf.

De typische Maltese kwatrijn bestaat uit een gedicht of stanza van vier regels, van elk acht lettergrepen. De meeste Għana-gedichten zijn te vergelijken met een mix van Siciliaanse ballade en rythmisiche Arabische muziek. Het is vandaag de dag nog altijd ongeremd populair. Het is geen eenvoudige muziekstroming om in te stappen; beoefenaars zijn jaren bezig vooraleer ze de tekst met de melodie kunnen laten samenvloeien.

Għana wordt gezongen onder begeleiding van gitaristen. De zangkunst wordt ook gebruikt als een vorm van argumentatie. Soms serieus, soms humoristisch, maar altijd een expressieve vorm van duidelijkheid.

Tegenwoordig hebben de moderne folklore bands en zangers een nieuwe twist aan deze kunstvorm gegeven en het niveau van Għana drastisch verhoogd. De Maltese Calypso is een uitstekend voorbeeld van Maltese volksmuziek. Dit nummer bestaat uit verschillende coupletten en is vaak te horen in de locale bars. 

Een bekende muziekgroep die zich spitst op de Maltese volksmuziek is Etnika. De band doet haar naam eer aan en gebruikt traditionele instrumenten zoals doelzakken en hoorns. De band herinterpreteert de klassieke Maltese muziekvorm en geeft er een moderne wending aan.

 

 

 


Wist u dat?

  • Wist je dat de uitdrukking "als warme broodjes over de toonbank gaan" ook een Maltese variant heeft die verwijst naar de lokale delicatesse Pastizzi: “Jinbiegħu bħal pastizzi”?

Gebruikersnaam verplicht... 
Paswoord verplicht... 
Ongeldige inlog gegevens... 
Inloggen via Facebook mislukt. Er is geen Facebook account geregistreerd met dit e-mailadres.
INLOGGEN
UITLOGGEN
E-mail verplicht... 
VERSTUREN
Nieuw paswoord aanvraag.
Ongeldige account... 
E-mail verzonden! 
Een e-mail met uw aanvraag voor een nieuw paswoord werd naar uw e-mail verzonden. Klik op de link in deze e-mail om uw paswoord te kunnen veranderen.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Weet u zeker dat u zich wilt afmelden?
Merhba
Fijn u weer te zien
naar
van
Nu boeken
We have placed cookies on your device to ensure you get the best experience on our website.
Got it!